8/24/2012

Het rondje aarde van Herman Wijffels @ Lowlands 2012

Het rondje aarde van Herman Wijffels 

@ Lowlands University 2012

Al sinds 2005 worden professoren vanuit verschillende principes als rocksterren onthaald in de Lowlands University. Herman Wijffels - hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke verandering - zou dit jaar tot onze grote vreugde een college geven en wij waren erbij. Over het einde van het industriële tijdperk, de waardetransitie van Survival of the Fittest naar Survival of the Species en Emergentie.

 

Uiteraard zijn we bij The Terrace ook groot fan van het meest vooruitstrevende, inspirerende en veelbesproken festival van Nederland: Lowlands. Eric van Eerdenburg, directeur Lowlands, doet al jaren zijn best om naast een fantastische line-up en een boeiend terrein, ook een maatschappelijk geëngageerd -en duurzaam programma neer te zetten; zoals het duurzame eiland - Llowlab - met de laatste snufjes en nieuwste, revolutionaire ontwikkelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid, en met waarschijnlijk het beste festivaleten van (tenminste) Europa met een diversiteit aan biologische voeding. Bovendien is de organisatie al een tijdje bezig met het kijken naar mogelijkheden om het 3-daagse festival volledig te laten draaien op hernieuwbare energie zoals wind en zonnepanelen. Voor de leergierige festivalbezoekers delen diverse professoren hun visie en nieuwste ontwikkelingen in hun vak op Lowlands University. We delen graag het college met je van Herman Wijffels, de man die complexe, urgente zaken helder weet te verwoorden en een inspirerende kijk heeft op de tijd waarin we nu leven. Om het filmpje te zien, klik op de foto.


© Niels Vinck

In het kort - Het rondje van Herman Wijffels
'De industriële revolutie heeft ons veel vooruitgang en goeds gebracht, maar het huidige stelsel is niet langer houdbaar en het systeem loopt vast', vertelt Herman Wijffels. We zitten in een triple crisis: economie, ecologie en organisatorisch hebben een nieuw systeem nodig, het behelst een transformatie die in handen ligt van de nieuwe generatie; een volgende release van een nieuwe beschaving, moraal en ontwikkeling van de mens. Herman Wijffels geeft aan dat we op een evolutionair moment leven. We zijn van ver gekomen: eencellige wezens die een complexe ontwikkeling hebben doorgemaakt, en die nog steeds in ontwikkeling zijn. De evolutie gaat door. We ont-wikkelen ons: minder fysiek, meer bewustzijn.

Alle ingrediënten voor de transformatie naar een nieuw systeem bezitten we al: de inzichten, kennis, en technologie zijn beschikbaar. Het gaat om de wil en ons organiserend vermogen het ook daadwerkelijk te doen. Er moet ruimte komen voor emergentie: een open systeem waarin ruimte is nieuwe ideeën een kans te geven in plaats van vastleggen en vasthouden aan wat we hebben. We hebben een decentraal systeem nodig, waarin we verbonden zijn door middel van netwerken. Het internet staat hier model voor. Een nieuw waardesysteem waarin we verschuiven van individualiteit (Survival of the Fittest) naar verbondenheid (Survival of the Species). Het is een culture opgave om een volgende beschaving te ontwikkelen waarbij ook het financiële systeem een transformatie doormaakt en we bewegen naar een circulaire economie. 

Meer weten?
Meer weten over over deze nieuwe economie en wat je kunt doen? We vertellen je er graag meer over. Mail naar fleur@theterrace.nl voor meer informatie of een afspraak.


Auteur: Fleur Embrechts




No comments:

Post a Comment