11/22/2012

De MVO-expeditie Food- & Agribusiness. Samen doen!




Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), je kunt er als bedrijf niet meer omheen. Ook in de food- en agribusiness geldt dat bedrijven zich steeds bewuster worden van de verantwoordelijkheid die zij dragen in de transitie naar een duurzame economie. Dit biedt echter ook mooie kansen voor nieuwe producten, diensten en processen die zowel bedrijf als samenleving ten goede komen. Een kans om de dingen nóg beter aan te pakken. Maar waar begin je? Omdat MVO zo’n breed thema is en door alle afdelingen en processen in een organisatie heen snijdt, vinden bedrijven het vaak lastig om structuur en samenhang aan te brengen in de MVO-activiteiten.

Om bedrijven hierbij een handvat te bieden begonnen wij vorig jaar samen met MVO Nederland de ‘MVO-expeditie Food- en Agribussiness’. De expeditie is een innovatieve en inspirerende leervorm waar bedrijven samen en onder begeleiding van ervaren experts met MVO aan de slag gaan. Dit gebeurt aan de hand van de internationale richtlijn ISO 26000, een goed middel om MVO inzichtelijk en praktisch te maken (lees hierover meer in mijn eerdere blog).

Het afgelopen jaar kwamen twaalf bedrijven uit de sector vijf keer bijeen, telkens bij een ander bedrijf. De interactie tussen grote en kleine bedrijven zorgde voor een interessante dynamiek, waarbij in een vertrouwelijke omgevingen kennis en ervaring kon worden uitgewisseld. Daarnaast ben ik individueel een dag bij alle deelnemende bedrijven langs geweest. Deze bezoeken bleken erg waardevol om met de bedrijven een eigen aanpak uit te werken, want MVO blijft maatwerk. Het resultaat is dat alle deelnemers nu goed op weg zijn met de implementatie van een sluitend MVO-beleid toegesneden op de eigen organisatie!

Op donderdag 6 december wordt de expeditie officieel afgesloten tijdens het Symposium MVO in de Food- en Agribusiness bij A-Ware Food Group in Culemburg. Tijdens deze middag kunt u zich laten inspireren door de ervaringen van de twaalf deelnemende bedrijven van de eerste MVO-expeditie. Ook zal tijdens het evenement de publicatie ‘MVO in de Food- & Agribusiness. Samen doen!’ worden gepresenteerd. Het eerste exemplaar gaat naar Co Verdaas, de kersverse staatssecretaris voor Economisch Zaken. Daarna kunt u zelf lezen wat de expeditie de deelnemers heeft opgeleverd en beoordelen of de MVO-expeditie iets is voor uw bedrijf!

Lees over de ervaringen van de MVO Expeditie leden in het boekje "Samen Doen!".

De volgende MVO-expeditie Food- & Agribusiness gaat begin 2013 van start.

Aanmelden voor het Symposium MVO in de Food- & Agribusiness kan via evenement@mvonederland.nl.

Voor meer informatie over de MVO-expeditie zie www.mvonederland.nl/academie  of neem contact op met pierre@theterace.nl.  














Door Pierre Hupperts

No comments:

Post a Comment