10/29/2012

Eco-fashion Week




Voor de vijfde maal op rij stond Vancouver in de maand oktober in het teken van ecologisch verantwoorde mode. In de (3-daagse, want helaas is het aantal designers dat aan duurzaam ontwerpen doet nog veel te laag) eco-fashion week staan uitsluitend designers centraal die op duurzame wijze mode ontwerpen. Gelukkig is de zweem van mufheid die nog niet zo lang geleden rondom het woord ‘duurzaam’ hing verdwenen en zijn hippe designers die op een eerlijke manier te werk gaan bezig de modewereld te veroveren: niet alleen eco-fanaten waren aanwezig op dit evenement, maar meer dan 2000 VIPs, stylisten, fotografen en media wilden een plek veroveren front row.

Mode is onlosmakelijk verbonden met onze voortdurende zoektocht naar vernieuwing, en ook hier beginnen duurzame innovaties door te dringen. De eco-fashion week is gericht op het combineren van schoonheid en behoud van het milieu en kent een grote toename in belangstelling, ook al zijn ze kleiner qua opzet dan mega-fashion weeks zoals in New York en Parijs.

De modelabels zijn op verschillende manieren duurzaam bezig: zo gebruikt kledingmerk Adhesif voor 95% voor hun kleding gerecyclede materialen, zelfs voor details als ritsen en knopen. De collectie van Kim Cathers bestaat uitsluitend uit 34 kilo (!) aan gerecyclede kleding en stoffen, gelijk aan het gemiddeld aantal kilo dat per jaar per hoofd van de bevolking in de V.S. wordt weggegooid. Zonde, want naast dat het slecht is voor het milieu brengt het recyclen van bestaande producten unieke kledingstukken en daarmee mogelijkheden voor unieke combinaties. De kleding wordt immers niet volgens een bepaalde blueprint gedrukt: een pluim voor originaliteit!

Naast het recyclen van producten en stoffen zijn er andere manieren om duurzame mode te ontwerpen. Mala Imports koopt de onderdelen voor hun sieradenlijn op Bali voor een eerlijke prijs bij de lokale bevolking. De productie van de onderdelen en sieraden is ethisch verantwoord, door op een milieubewuste manier gebruik te maken van natuurlijke materialen en rudraksha bomen te planten. Lokale bevolking heeft hier tevens baat bij, doordat er banen worden gecreëerd.

Hoe dan ook, de aandacht en groeiende belangstelling voor dit eco-verantwoorde evenement maakt ons natuurlijk blij: wij kunnen in ieder geval niet wachten tot de merken ook in Nederland verkrijgbaar zijn!

Meer lezen over duurzaamheid in de mode en textiel?
Fleur schreef samen met Jan Bom, hoofdredacteur van P+, er een artikel over:
De Circular Economy bestaat al: TEXTIEL [link]

Geschreven door onze stagiaire Lotte

No comments:

Post a Comment